Groei overslag Zeeuwse zeehaven

Afgelopen jaar heeft de Zeeuwse zeehaven een zeeoverslag 34,1 miljoen ton gerealiseerd. Dit betekende een stijging van 2,7% ten opzicht van 2016 en het derde resultaat ooit. De goede cijfers werden vooral behaald door een sterke tweede jaarhelft. Vooral bij vloeibare bulk, containers en droge bulk is de stijging merkbaar. Voor wat betreft de binnenvaart werd zelf een recordoverslag geboekt met 33,5 miljoen ton. Feitelijk zijn de totaalcijfers nog beter aangezien er geen rekening is gehouden met de circa 10 miljoen ton vloeibare bulk die in de vorm van ruwe olie via pijpleidingen de haven binnenkomt. Zeeland kent daarnaast een sterk groei in niet-tonnage gerelateerde activiteiten zoals de op- en overslag van speciale lading voor de offshore industrie. Ook deze worden niet in de overslagcijfers vermeld.

North Sea Port

Sinds januari van dit jaar vormt de Zeeuwse haven samen met de haven van Gent, North Sea Port. Het havengebied Gent behaalde in 2017 met 32,5 miljoen ton het beste resultaat ooit én een tweede record op rij inzake de overslag via zeevaart. Dit is een toename met maar liefst 11,7% voornamelijk door de recordtoename in de overslag van droge bulk. De overslag via binnenvaart bedraagt 23 miljoen ton, dit is 5,1% beter dan in 2016 of het tweede beste resultaat ooit. De totale overslag van zeevaart en binnenvaart samen komt uit op 55,5 miljoen ton, ofwel 4,5 miljoen ton meer dan in 2016. Met een gezamenlijke 66,6 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart gaat deze fusiehaven goed van start. Met diverse recordcijfers positioneert de kersverse fusiehaven zich als dé specialist in de overslag van bulkgoederen en stukgoed. De overslag van goederen via zeevaart van North Sea Port betreft voor 71% import en voor 29% export. Mocht de gefuseerde grensoverschrijdende haven al eerder hebben bestaan dan zou dit het beste resultaat ooit zijn geweest (+6,9%). De goederenoverslag via binnenvaart is goed voor 56,5 miljoen ton wat eveneens een record zou zijn.

Bulk is specialiteit

De overslag van bulkgoederen is de absolute specialiteit van North Sea Port met onder meer ijzererts, kolen, voeding, granen en meststoffen. Maar ook met de overslag van stukgoed (staal, papier, hout, fruit en projectlading) zet North Sea Port zich aan de kop van de Europese havens. Circa 47% van de zeeoverslag betreft droge bulk. Natte bulk neemt bijna een derde in beslag (29%). Bijna een vijfde van het volume is conventioneel stukgoed (17%). De overslag van ro/ro (6%) en containers (2%) maakt het plaatje volledig. North Sea Port richt zich zowel op trans-Atlantisch goederenverkeer als op Europese kustvaart. Inzake de verdeling naar continenten neemt Europa 61% in. De vaargebieden Zuid- en Noord-Amerika staan voor respectievelijk 15% en 14%. Afrika neemt 5% in, Azië 3% en tenslotte Oceanië 2%.

Gronduitgifte

In 2017 gaf North Sea Port 44,6 hectare grond uit. In Zeeland was dit in totaal 19,5 hectare, waarvan 11,2 hectare in erfpacht is uitgegeven en 8,3 hectare werd verkocht. In Gent werd er in het totaal 25,1 hectare uitgegeven. Daarvan ging er 9,4 hectare in concessie en 15,7 hectare waren uitbreidingen van bestaande concessies. North Sea Port heeft momenteel 1.000 hectare grond ter beschikking om aan investeerders uit te geven.

Droge bulk vormt het grootste deel van de zeeoverslag

 

Mask